Turkey Red Wheat

Droomt u, droom jij nog wel eens, kunnen dromen werkelijkheid worden? In het najaar van 2019 ontving dominee van Wijngaarden zijn proponentschap in de ADS in Amsterdam. Een kleine delegatie vanuit de kerkenraad was daarbij aanwezig. Traditiegetrouw horen daar een speech, gegeven door één van de vorige cursisten, en cadeautjes bij. Ds. Flora Visser uit de Lyste streek ( Witmarsum en omstreken) verzorgde de speech. Haar cadeau bestond uit een zakje Friese dumpkes, koekjes gebakken van Turkey Red Wheat. Deze bijzondere graansoort is verbonden met ons Mennonieten. Op hun trektochten vanwege vervolgingen, gebrek aan acceptatie en hun keuze voor een geweldloze levensstijl bracht hen in o.a de Oekraïne en Ohio. Altijd werd zaaigoed meegenomen, meegesmokkeld om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voor zien. Zo werd de tarwe onzichtbaar verwerkt in zomen van jurken, in korsetten of zelfs poppenlijfjes. De tarwe is bijzonder sterk en kan tegen wind, regen en sneeuw. Zelfs als het platgeslagen is kan het zich weer oprichten. Het brood is bijzonder smakelijk en voedzaam. Veel kerken hebben van oudsher land in bezit, zo ook onze gemeente. Waarschijnlijk droomt u nu met mij mee, graan op ons eigen land, oogsten, meel, brood, de maaltijd houden met elkaar in het komende jubileum jaar 2022. Mogen dromen werkelijkheid worden door samen gemeente te zijn.

Wilt u een donatie doen? Klik dan hier

Eilanden Nieuws 4 januari 2023

Vanuit de commissie

Het graanproject met het Turkey Red Wheat maakt steeds meer mensen enthousiast. Inmiddels is er een broodbak-groepje gevormd en wordt er geëxperimenteerd met het meel van deze ‘doopsgezinde graansoort’ dat we uit Witmarsum hebben laten komen. Daar in de geboorteplaats van Menno Simons, onze 16e eeuwse doperse reformator, telen ze sinds 2018 dit graan. Ook in onze omgeving blijkt het prima te groeien! Alle routes van de akker-fietstocht gaan langs de percelen waar het graan geteeld wordt, maar ook op andere momenten kunt u er uiteraard een kijkje gaan nemen aan het einde van de Oudelandseweg, vóór het gemaal op het heuveltje. Aan het eind van de zomer verwachten we de oogst. De jubileumwerkgroep probeert met diverse activiteiten rondom het binnenhalen van het graan er een feestelijke gebeurtenis van te maken. Ook over een invulling op Open Monumentendag op zaterdag 11 september wordt nagedacht, houdt dus de berichtgeving in de gaten.

Het graan wordt gedorst!

U wist al wel dat de tweede teelt van ons ‘doopsgezind graan’ geoogst is. Maar er is méér over te vertellen. Het Red Turkey Wheat mocht groeien op het land van maatschap de Jong en Pou Voogd. De opbrengst is 9.000 kilo schoon, opnieuw een heel mooi resultaat! Mede door de droge zomer is het van bijzonder goede kwaliteit, patisserie waardig. De molenaar heeft het graan gemalen en de bakker heeft van het meel de eerste broden gebakken. Allemaal op Goeree-Overflakkee! De ‘korte keten’ noemen we dat, ofwel “leven van het land waarop je woont”. Een manier van omgaan met Gods schepping die past bij de doperse eenvoud door de eeuwen heen. De prijzen van het Menniste brood en het meel blijven gelijk aan die van vorig jaar (rond brood €4-, stokbrood €3,-, kilozak tarwebloem en /of volkorenmeel €1,95). Bij diverse kerkelijke activiteiten hopen we weer broodverkoopmomenten te organiseren, de eerstvolgende keer bij de knapzak wandelroute op zaterdag 29 oktober. Het meel is deze winter te koop bij Molen de Hoop in Ouddorp en tijdens de open ochtenden op dinsdag in het kerkgebouw.

Neem voor tussentijdse (grote) bestellingen of vragen contact op met Annelies Snijders tel: 0187-601726.